Podporna skupina za poporodno depresijo

Podporna skupina za poporodno depresijo2018-09-17T13:39:33+00:00

Podporna skupina za poporodno depresijo je oblika pomoči za ženske, ki se v obdobju enega leta po porodu (lahko pa tudi več) znajdejo v psihični stiski, ki se lahko izraža kot kronična utrujenost, pogosta nihanja v razpoloženju, depresivnost, potrtost ali tesnobnost. Podporna skupina pod strokovnim vodstvom ženski v varnem in sprejemajočem okolju nudi razumevanje, spodbudo in tolažbo, kar postopoma pripomore k njenemu okrevanju. Skupina se srečuje dvakrat mesečno. Srečanje traja 90 minut.

Kako se lahko priključite skupini?

Pred vključitvijo v skupino imate najprej individualni uvodni pogovor z vodjo skupine. Uvodni pogovor, ki je brezplačen in brez obveznosti, je namenjen temu, da se spoznava, da spoznam vaše težave in tudi vaša pričakovanja v zvezi z vašo udeležbo na skupini, vi pa na drugi strani spoznate moj način dela in same principe dinamike skupine. Na podlagi zbranih informacij se skupaj odločiva, ali je skupina prava oblika obravnave za vaše težave.

Skupina bo začela s svojim delovanjem v mesecu oktobru 2018 oziroma ob zapolnitvi mest. Srečanja bodo potekala dvakrat mesečno po 90 minut, in sicer ob četrtkih od 18.00 do 19.30. Maksimalno število udeleženk v skupini je 7.

Za uvodni pogovor me lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca, po telefonu (041 207 211) ali preko elektronske pošte  lija@psihoterapeutica.si.

 • Nerazpoloženost, ki traja dva tedna ali več

 • Nezmožnost uživanja v aktivnostih, ki so vam v preteklosti prinašale zadovoljstvo

 • Občutek nemoči
 • Utrujenost ali pomanjkanje energije
 • Nezmožnost koncentracije na vsakodnevne zadeve kot je branje časopisa ali gledanje televizije

 • Povečan ali zmanjšan apetit

 • Več spanja kot običajno ali težave z uspavanjem

 • Samomorilne misli ali misli o samopoškodovanju

Kaj pridobite z udeležbo na skupini za poporodno depresijo?

 • Redno in kontinuirano obravnavo

Podporna skupina se srečuje vsakih 14 dni po 90 minut, s čimer se klientkam zagotovi kontinuirana obravnava, ki je pri depresiji ključnega pomena. Redna obravnava pomaga tudi pri vzpostavljanju stabilnosti in strukture v življenju udeleženk.

 • Cenovno dostopno obravnavo

Cena obravnave v podporni skupini je nižja od individualne psihoterapije, tudi srečanja so predvidena zgolj na 14 dni. Vse to omogoča obravnavo tudi tistim ženskam, ki si individualne psihoterapije morda  ne morejo privoščiti.

 • Vzpostavljanje/vzdrževanje socialnih vezi

Ljudje, ki se soočajo z depresijo, imajo tendenco k izolaciji in zmanjševanju stikov z drugimi ljudmi. Podporna skupina pomaga udeleženkam, da se kljub želji po izoliranosti dvakrat na mesec srečajo z drugimi članicami skupine in na ta način krepijo socialne stike.

 • Čustveno podporo

Veliko žensk zaradi poporodne depresije in njenih simptomov občuti veliko krivde in sramu. Podporna skupina nudi ženski podporo in validacijo pri občutkih, mislih in čustvih, ki jih doživlja.  To ji pomaga, da lažje sprejme svoje trenutno stanje in se odpre za možnost zdravljena in okrevanja.

 • Varen prostor

Trpljenje v tišini je nekaj, kar je za poporodno depresijo žal običajno. Podporna skupina ženski zagotovi prostor, kjer lahko o svojem stanju govori brez strahu, da bi jo kdo obsojal ali njeno zgodbo in izpovedi delil z drugimi, ki niso del skupine.

 • Terapevtsko vodstvo

Vsa srečanja podporne skupine so vodena s strani psihoterapevta. To udeleženkam omogoči strokovno obravnavo, ki jo stanje, kot je poporodna depresija, potrebuje.

 • Boljše razumevanje svojega stanja

Podporna skupina pod strokovnim vodstvom nudi tudi psihoedukacijo o poporodni depresiji, s čimer udeleženke bolje spoznajo svoje stanje in tudi vzroke zanj.

 • Veščine za spoprijemanje s simptomi

Udeleženke se na podporni skupini spoznajo z različnimi orodji in veščinami, s katerimi si lahko pomagajo pri lajšanju svojih simptomov poporodne depresije.

Želim se pridružiti podporni skupini za poporodno depresijo

Žalujem ali sem depresiven?

Včasih je težko prepoznati razliko med žalovanjem, ki je običajen in celo zdravilen odziv na izgubo, ter depresijo, ki je bolezen in potrebuje ustrezno strokovno obravnavo. Depresija in žalovanje imata namreč kar nekaj skupnih simptomov. Poleg tega  v nekaterih primerih med žalovanjem in depresijo niti ni mogoče potegniti jasne ločnice, saj žalovanje tako kot drugi stresni dogodki lahko sproži depresivno epizodo. Kakšne so torej podobnosti med njima? Tako pri žalovanju kot pri depresiji oseba [...]

Prepoznate znake depresije?

Čeprav le strokovnjak lahko diagnosticira depresijo, je pomembno, da vsak od nas prepozna opozorilne znake, ki nakazujejo na to bolezen. S pravočasnim ukrepanjem namreč lahko preprečimo poslabšanje stanja in hitrejše okrevanje. Potrebno je vedeti, da se depresija pri različnih ljudeh odraža različno. Tako bo na primer nekdo z depresijo imel težavo že pri vstajanju iz postelje, spet drugi bo morda lahko šel vsak dan v službo in tam opravljal svoje delo, ne da bi [...]

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij. Ok