fbpx

Podporna skupina za poporodno depresijo

Podporna skupina za poporodno depresijo2019-03-22T04:48:58+02:00

»Najtežji del poporodnega obdobja je bilo pričakovanje okolice (in verjetno tudi moje lastno pričakovanje), da bo rojstvo otroka najlepše obdobje v mojem življenju. Popolna ljubezen. Čudoviti čas, ki ga bom preživela ob pestovanju svojega novorojenega otročička. Namesto tega pa sem se počutila, kot da se utapljam. Kot da sem obstala v času. Nisem zmogla negovati svojega otroka. Nisem zmogla negovati sebe. Bili so trenutki, ko sem materinstvo resnično sovražila. In o tem nisem mogla govoriti z nikomer.«

Kaj je podporna skupina in kako poteka?

Podporna skupina za mamice v poporodnem obdobju je oblika pomoči za ženske, ki se v obdobju enega leta po porodu (lahko pa tudi več) znajdejo v psihični stiski, ki se lahko izraža kot kronična utrujenost, pogosta nihanja v razpoloženju, depresivnost, potrtost ali tesnobnost. Podporna skupina pod strokovnim vodstvom ženski v varnem in sprejemajočem okolju nudi razumevanje, spodbudo in tolažbo, kar postopoma pripomore k njenemu okrevanju.

Skupina se srečuje enkrat tedensko, po 90 minut, devet zaporednih tednov. Skupina obravnava vnaprej določene teme, hkrati pa nudi tudi varen prostor za deljenje svojih vsebin. Udeleženke svoje vsebine delijo po lastni presoji in počutju.

Skupina je zaprtega tipa; ko se skupina oblikuje in začne s srečanji, ni več možna vključitev v skupino. Število mest v skupini je omejeno na sedem udeleženk. Zaželena je redna udeležba na srečanjih.

Teme, ki jih obravnavamo na srečanjih, so:

 • 1. in 2. srečanje: Deljenje svoje izkušnje in izzivi materinstva
 • 3. in 4. srečanje: Skrb zase v poporodnem obodbju
 • 5. in 6. srečanje: Pomen  socialne mreže
 • 7. in 8. srečanje: Partnerstvo in poporodna depresija
 • 9. srečanje: Zaključno srečanje

Komu je skupina namenjena?

Skupina je namenjena mamam, ki pri sebi prepoznajo tri ali več simptomov depresije, ki so se pojavili v obdobju do enega leta (lahko pa tudi več) po porodu. Simptomi, ki niso obravnavani, so lahko prisotni tudi več let po porodu, zato ste v skupino lepo vabljene tudi tiste mame, katerih otroci so že starejši. Medicinska diagnoza za udeležbo v skupini ni potrebna.

Ali imaš simptome poporodne depresije, preveriš z odgovori na spodnja vprašanja:

 • Imaš težave s spanjem?

 • Si večino časa utrujena in izčrpana?

 • Opažaš zmanjšanje/povečanje apetita?

 • Te skrbijo stvari, zaradi katerih se v preteklosti nisi obremenjevala?

 • Se sprašuješ, ali boš sploh še kdaj imela čas zase?

 • Ali kdaj pomisliš na to, da bi bilo tvojim otrokom bolje brez tebe?

 • Te skrbi, da se te bo tvoj partner/mož naveličal, če se boš tako počutila?

 • Te vedenja tvojih otrok in partnerja hitro razjezijo?

 • Ali misliš, da so druge mame boljše od tebe?

 • Se pogosto jokaš, tudi zaradi malenkosti?

 • Ne uživaš več v stvareh, ki so ti včasih prinašale veselje?

 • Si se izolirala od prijateljev, sorodnikov, sosedov?

 • Te je strah iti sama od doma?

 • Imaš panične napade?

 • Si jezna, pa ne veš, zakaj?

 • Imaš težave s koncentracijo?

 • Misliš, da je nekaj drugega narobe s tabo ali s tvojim odnosom s partnerjem?

 • Misliš, da se boš vedno tako počutila in da ne bo nikoli bolje?

Želim termin za brezplačni uvodni pogovor

Kdaj in kje se srečuje skupina?

Skupina se srečuje enkrat tedensko, ob torkih med 18.00 in 19.30, devet zaporednih tednov. V primeru zadostnega zanimanja je predvidena  tudi skupina z dopoldanskim terminom.

Prvo srečanje naslednje skupine: 16.4.2019 ob 18.00.

Skupina se srečuje v Ljubljani, na Dunajski cesti 177.

Kakšna je cena za udeležbo na skupini? 

Cena za devet srečanj je 225 eur. Plačilo je možno na tri obroke po 75 eur/obrok. Prvi obrok se poravna pred prvim srečanjem. Indvidualni uvodni pogovor, ki je predviden pred vključitvijo v skupino, je brezplačen.

Kdo izvaja skupino?

Skupino izvajam Lija L. Miljavec, specializantka integrativne psihoterapije in članica mednarodne organizacije za pomoč mamicam z obporodno depresijo Post Partum International, kjer delujem tudi kot predstavnica za Slovenijo.  Več o mojem delu si lahko preberete tukaj.

Kako se vključim v skupino?

Za vključitev v skupino me lahko kontaktirate preko kontaktnega obrazca, na e-mail lija@psihoterapeutica.si ali na tel. št. 041 207 211, in se naročite na individualni uvodni pogovor. Uvodni pogovor, ki je brezplačen in brez obveznosti, je namenjen temu, da se spoznava, da spoznam vaše težave in tudi vaša pričakovanja v zvezi z vašo udeležbo na skupini, vi pa na drugi strani spoznate moj način dela in same principe delovanja skupine. Na podlagi zbranih informacij se skupaj odločiva, ali je skupina prava oblika obravnave za vaše težave.

Kaj pridobim z udeležbo na skupini?

 • Čustveno podporo

Mnogo mamic zaradi poporodne depresije in njenih simptomov občuti veliko krivde in sramu. Podporna skupina nudi ženski podporo in validacijo pri občutkih, mislih in čustvih, ki jih doživlja. To ji pomaga, da lažje sprejme svoje trenutno stanje in se odpre za možnost zdravljena in okrevanja.

 • Varen prostor

Trpljenje v tišini je nekaj, kar je za poporodno depresijo žal običajno. Podporna skupina ženski zagotovi prostor, kjer lahko o svojem stanju govori brez strahu, da bi jo kdo obsojal ali njeno zgodbo in izpovedi delil z drugimi, ki niso del skupine.

 • Redno in kontinuirano obravnavo

Podporna skupina se srečuje vsak teden po 90 minut, s čimer se klientkam zagotovi kontinuirana obravnava, ki je pri depresiji ključnega pomena. Redna obravnava pomaga tudi pri vzpostavljanju stabilnosti in strukture v življenju udeleženk.

 • Vzpostavljanje/vzdrževanje socialnih vezi

Ljudje, ki se soočajo z depresijo, imajo tendenco k izolaciji in zmanjševanju stikov z drugimi ljudmi. Podporna skupina pomaga udeleženkam, da se kljub želji po izoliranosti enkrat na teden srečajo z drugimi članicami skupine in na ta način krepijo socialne stike.

 • Terapevtsko vodstvo

Vsa srečanja podporne skupine so strokovno vodena. To udeleženkam omogoči strokovno obravnavo, ki jo stanje, kot je poporodna depresija, potrebuje.

 • Boljše razumevanje svojega stanja

Podporna skupina pod strokovnim vodstvom nudi tudi psihoedukacijo o poporodni depresiji, s čimer udeleženke bolje spoznajo svoje stanje in tudi vzroke zanj.

 • Veščine za spoprijemanje s simptomi

Udeleženke se na podporni skupini spoznajo z različnimi orodji in veščinami, s katerimi si lahko pomagajo pri lajšanju svojih simptomov poporodne depresije.

Želim termin za brezplačni uvodni pogovor

Nisi čuden/a. Si samo visoko občutljiv/a. In to je povsem v redu.

Krajša verzija članka objavljena v Reviji za moje zdravje, april 2019. Maja (34), že odkar pomni, prihaja iz službe povsem izčrpana. Sprašuje se, kaj je z njo narobe, da ne zmore tako kot vsi ostali ljudje oddelati tistih osem ur in preostanek dneva živeti življenje, kot bi si ga želela. Iti na telovadbo. Se dobiti s prijatelji. Se posvetiti svojim hobijem. Namesto tega, ko pride iz službe, obleži. Vsak dan znova. Utrujena, hkrati pa tudi [...]

Ko poporodni spremljevalki postaneta depresija in tesnoba…

Prispevek je bil objavljen v Reviji za moje zdravje, marec 2019.  »Zdelo se mi je, da mi je materinstvo prvih šest mesecev po prihodu iz porodnišnice šlo dobro od rok. Zelo sem skrbela za to, da nadoknadim manjkajoči nočni spanec, zato sem popoldneve veliko spala, pravzaprav skoraj vsakič, ko je spal tudi dojenček. Čez dan, ko nisva spala, sva bila veliko na zraku. Z vozičkom sem prehodila tudi po več kilometrov na dan. Čeprav včasih [...]

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij. Ok