Žalovanje

Žalovanje2018-09-17T13:30:16+00:00

Žalovanje je naraven odziv na izgubo nekoga ali nečesa, kar nam je pomembno. Ob žalovanju lahko občutimo različna čustva, kot je na primer žalost, jeza, strah ali osamljenost, ki jih lahko čutimo zaradi različnih razlogov. Morda nam je umrl nekdo, ki nam je bil blizu ali pa smo pred kratkim zaključili partnerski odnos, lahko žalujemo za izgubljenim prijateljstvom ali smo izgubili službo. Včasih lahko žalujemo tudi zaradi sprememb, ki nam jih prinese življenje; lahko je to kronična bolezen, selitev ali prehod v novo življenjsko obdobje, na primer upokojitev.

Vsak žaluje na svoj način. Če razumemo svoja čustva in jim dovolimo prosto pot ter ob tem znamo poskrbeti zase in si poiščemo podporo, ko jo potrebujemo, je žalovanje zgolj ena od faz v našem življenju. Ko ga zaključimo, lahko ponovno v polnosti zaživimo.

Katere so faze žalovanja?

Čustva, ki jih doživljamo v obdobju po izgubi, lahko prihajajo v fazah. Samega procesa ne moremo nadzirati niti ni priporočljivo, da bi to poskušali, nam pa lahko pomaga, če vemo, kakšni so razlogi za naše občutke. Strokovnjaki govorijo o petih fazah žalovanja:

Zanikanje:

Ko izvemo, da smo izgubili nekaj ali nekoga, ki nam je veliko pomenil, je običajno, da najprej pomislimo: »To ne more biti res.« Morda smo sprva v šoku ali pa otopimo in ne čutimo ničesar. To je odziv, ki je prehoden in je pravzaprav obrambni mehanizem, ki nas obvaruje pred močnimi emocijami.

Jeza:

Ko se soočimo z realnostjo, začutimo tudi bolečino, ki nam jo prinaša izguba. Morda se počutimo nemočne in obupane. Ti občutki se kasneje lahko izrazijo v obliki jeze, ki je lahko usmerjena na druge ljudi, v višjo silo ali v življenje na splošno. Jeza, ker smo izgubili nekoga ali nekaj, kar nam je veliko pomenilo, je običajen del žalovanja.

Pogajanje:

V tej fazi razmišljamo o tem, kaj vse bi lahko naredili, da bi preprečili izgubo. Običajne misli so: »Če bi le…« in »Kaj če bi…«. Morda poskušamo z višjo silo/bogom doseči dogovor.

Depresija:

V to fazo vstopimo, ko začnemo razumeti, kaj se nam je zgodilo in kako to, kar se nam je zgodilo, vpliva na naše življenje. Znaki faze depresije vključujejo jokanje, težave s spanjem in zmanjšanje apetita. Čutimo lahko žalost, obžalovanje in osamljenost.

Sprejemanje:

To je zadnja faza žalovanja, ko dejansko sprejmemo realnost izgube in dojamemo, da tega ne moremo spremeniti. Čeprav smo še vedno žalostni, zmoremo  kljub izgubi, ki nas je doletela, ponovno zaživeti oziroma nadaljevati z našim življenjem.

Vsaka oseba gre skozi te faze žalovanja na svoj način. Nekateri med fazami večkrat prehajajo, kar pomeni, da izgubo morda že sprejmejo, potem pa se nekega dne zalotijo, da so spet v fazi depresije ali morda jeze. Spet drugi eno ali tudi več faz preskočijo. Obletnice, predmeti, pesmi ali mesta, ki nas spominjajo na ljubo osebo, v nas tudi lahko ponovno vzbudijo spomine in nas vrnejo v katero od faz žalovanja.

Kdaj žalovanje traja predolgo?

Žalovanje je specifičen in oseben proces vsakega posameznika, zato nikakor ne moremo določiti, kdaj bi se ta proces ‘moral’ zaključiti. Proces žalovanja je odvisen od številnih dejavnikov, kot je osebnost žalujočega, starost, verovanja, ki jih ima žalujoči, in tudi podpora bližjih. Včasih, ne pa vedno, na dolžino žalovanja vpliva tudi vrsta izgube. Po nenadni smrti nam ljube osebe bomo morda žalovali dalj časa kot v primeru razhoda s partnerjem, ni pa nujno.

Čez čas se žalost zmanjša. Spet smo zmožni čutiti veselje in zadovoljstvo, počasi se vračamo v naš vsakdan, kljub temu, da še vedno žalujemo.

Kdaj potrebujemo strokovno pomoč?

V nekaterih primerih se čustva, kot so žalost, obžalovanje, jeza ali osamljenost, kljub času, ki je pretekel od izgube, ne zmanjšujejo. V teh primerih oseba zelo redko ali pa sploh ne doživlja prijetnih občutkov v zvezi z življenjem. Ta pojav strokovno poimenujemo komplicirano žalovanje. Posvet s strokovnjakom je priporočljiv v primerih ko imamo:

  • Težave z vsakodnevno rutino, kot je opravljanje službe ali gospodinjskih opravil
  • Znake, ki nakazujejo na depresijo

  • Misli, da življenja ni vredno živeti
  • Nenehno samoobtoževanje

Žalujem ali sem depresiven?

Včasih je težko prepoznati razliko med žalovanjem, ki je običajen in celo zdravilen odziv na izgubo, ter depresijo, ki je bolezen in potrebuje ustrezno strokovno obravnavo. Depresija in žalovanje imata namreč kar nekaj skupnih simptomov. Poleg tega  v nekaterih primerih med žalovanjem in depresijo niti ni mogoče potegniti jasne ločnice, saj žalovanje tako kot drugi stresni dogodki lahko sproži depresivno epizodo. Kakšne so torej podobnosti med njima? Tako pri žalovanju kot pri depresiji oseba [...]

Prepoznate znake depresije?

Čeprav le strokovnjak lahko diagnosticira depresijo, je pomembno, da vsak od nas prepozna opozorilne znake, ki nakazujejo na to bolezen. S pravočasnim ukrepanjem namreč lahko preprečimo poslabšanje stanja in hitrejše okrevanje. Potrebno je vedeti, da se depresija pri različnih ljudeh odraža različno. Tako bo na primer nekdo z depresijo imel težavo že pri vstajanju iz postelje, spet drugi bo morda lahko šel vsak dan v službo in tam opravljal svoje delo, ne da bi [...]

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij. Ok