fbpx

Nihanja razpoloženja

Nihanja razpoloženja2018-09-17T13:27:10+02:00

Občasne spremembe v razpoloženju, ko se na primer danes počutimo polni energije in zadovoljstva, jutri pa popolnoma na tleh, so verjetno poznane vsakemu izmed nas. Običajno gre za odziv na neke trenutne zunanje okoliščine, in nima večjega vpliva na naše vsakdanje delovanje, zato strokovna obravnava v teh primerih ni potrebna.

Včasih pa so nihanja razpoloženja lahko odraz psihičnih težav. O teh govorimo, če se na primer redno ali pogosto soočate z velikimi razpoloženjskimi nihanji; V teh primerih so spremembe v razpoloženju tako velike, da imajo negativen vpliv na zdravje in vsakodnevno delovanje posameznika.

Motnja, ki povzroča nihanja razpoloženja, je lahko bipolarna motnja, za katero je značilno nihanje razpoloženja od ekstremnega veselja do ekstremne žalosti. Ta nihanja se običajno pojavijo nekajkrat na leto. Tudi ciklotimija je oblika razpoloženjske motnje, za katero je značilno nihanje razpoloženja med vznesenostjo in depresijo, vendar so ta nihanja blažja, manj intenzivna in krajša kot pri bipolarni motnji. Nihanja v razpoloženju se pojavljajo tudi pri nekaterih osebnostnih motnjah ter pri drugih motnjah v duševnem zdravju, kot je na primer shizofrenija ali ADHD.

Do nihanj razpoloženja lahko pride tudi zaradi hormonskih sprememb, ki so posledica menopavze, menstrualnega cikla, nosečnosti ali poroda. Včasih pa so nihanja razpoloženja pri ženskah, ki so sicer v obdobju hormonskih sprememb, bolj izrazita, kot je to običajno. V teh primerih je priporočljiva strokovna obravnava.

Sprožilci nihanj razpoloženja

Sprožilci nihanj razpoloženja so dejavniki, ki ne glede na globlji vzrok naših nihanj, sprožijo oziroma lahko še poslabšajo stabilnost našega razpoloženja. Sprožilci so:

  • Stres
  • Velika življenjska sprememba
  • Sprememba v načinu prehranjevanja, diete
  • Pomanjkanje kvalitetnega spanca
  • Zdravila

Nihanja razpoloženja imajo ob strokovni obravnavi dobro prognozo. V nasprotnem primeru se lahko stanje poslabša in ima lahko daljnosežne negativne posledice na posameznikovo zdravje in počutje. Če v vašem razpoloženju prihaja do hitrih in pogostih sprememb in ta pojav opazno vpliva na vaše vedenje, počutje in vsakodnevno delovanje, je priporočljivo, da se o tem pogovorite s psihoterapevtom.

Nihanja razpoloženja imajo ob strokovni obravnavi dobro prognozo. V nasprotnem primeru se lahko stanje poslabša in ima lahko daljnosežne negativne posledice na posameznikovo zdravje in počutje.

Ko poporodni spremljevalki postaneta depresija in tesnoba…

Prispevek je bil objavljen v Reviji za moje zdravje, marec 2019.  »Zdelo se mi je, da mi je materinstvo prvih šest mesecev po prihodu iz porodnišnice šlo dobro od rok. Zelo sem skrbela za to, da nadoknadim manjkajoči nočni spanec, zato sem popoldneve veliko spala, pravzaprav skoraj vsakič, ko je spal tudi dojenček. Čez dan, ko nisva spala, sva bila veliko na zraku. Z vozičkom sem prehodila tudi po več kilometrov na dan. Čeprav včasih [...]

Žalujem ali sem depresiven?

Včasih je težko prepoznati razliko med žalovanjem, ki je običajen in celo zdravilen odziv na izgubo, ter depresijo, ki je bolezen in potrebuje ustrezno strokovno obravnavo. Depresija in žalovanje imata namreč kar nekaj skupnih simptomov. Poleg tega  v nekaterih primerih med žalovanjem in depresijo niti ni mogoče potegniti jasne ločnice, saj žalovanje tako kot drugi stresni dogodki lahko sproži depresivno epizodo. Kakšne so torej podobnosti med njima? Tako pri žalovanju kot pri depresiji oseba [...]

To spletno mesto uporablja piškotke za namen izboljšave delovanja spletnega mesta. Več informacij. Ok