Depresivno razpoloženje in depresija

Depresija ni stanje, ki bi se pojavila kar čez noč. Pravzaprav v večini primerov prihaja počasi in postopoma, zato jo je marsikdaj težko prepoznati. Najbolj opazna razlika med depresijo in slabšim razpoloženjem je v samem trajanju razpoloženja – slabše razpoloženje se čez nekaj dni ali tednov popravi, depresija pa traja dalj časa in vztraja tedne, mesece, ali celo leta.

Majhne spremembe, kot je rešitev kakšne težje situacije, v kateri smo se znašli, pogovor o svojih težavah ali več spanja, slabše razpoloženje običajno odpravijo in se potem počutimo bolje. Kakorkoli, če nerazpoloženost kljub temu traja, je to lahko znak depresije.

Več…

Tesnoba in anksiozne motnje

v pripravi

Razpoloženjske težave med nosečnostjo ali v poporodnem obdobju

Raziskave kažejo, da je depresija eden bolj pogostih pojavov med samo nosečnostjo in po njej. Nosečniška depresija, ki ni pravočasno obravnavana, se lahko v poporodnem obdobju še poglobi. Veliko žensk se z različnimi razpoloženjskimi težavami sooči že kmalu po porodu. Tako imenovana poporodna otožnost je običajna in do tretjega tedna po porodu običajno izzveni. Drugače je v primeru poporodne depresije, kjer so omenjeni simptomi izraženi v hujši obliki, prav tako trajajo veliko dlje časa.

Poporodna depresija običajno nastopi v prvih dveh ali treh mesecih po porodu, vendar se lahko pojavi tudi kasneje. Simptomi poporodne depresije trajajo več kot dva tedna. Depresijo po porodu je potrebno jemati resno, saj ima lahko za žensko, otroka in celotno družino znatne in trajne posledice.

Poporodne anksiozne motnje, ko ženska v obdobju po porodu občuti močno tesnobo ali doživlja napade panike, so enako pogoste kot poporodna depresija, pogosto pa se pojavijo celo sočasno z depresijo.

Več…

Obravnava visoko senzitivnih oseb

V pripravi