Depresivno razpoloženje in depresija

Depresija ni stanje, ki bi se pojavila kar čez noč. Pravzaprav v večini primerov prihaja počasi in postopoma, zato jo je marsikdaj težko prepoznati. Najbolj opazna razlika med depresijo in slabšim razpoloženjem je v samem trajanju razpoloženja – slabše razpoloženje se čez nekaj dni ali tednov popravi, depresija pa traja dalj časa in vztraja tedne, mesece, ali celo leta.

Majhne spremembe, kot je rešitev kakšne težje situacije, v kateri smo se znašli, pogovor o svojih težavah ali več spanja, slabše razpoloženje običajno odpravijo in se potem počutimo bolje. Kakorkoli, če nerazpoloženost kljub temu traja, je to lahko znak depresije.

Več…

Nihanja razpoloženja

Z nihanji razpoloženja se lahko soočamo zaradi psihičnih težav, lahko pa so tudi odraz hormonskih sprememb, ki so posledica menopavze, menstrualnega cikla, nosečnosti ali poroda. Včasih so nihanja razpoloženja pri ženskah, ki so sicer v obdobju hormonskih sprememb, bolj izrazita, kot je to običajno. V teh primerih kot tudi v primeru psihičnih težav je priporočljiva strokovna obravnava.

Nihanja razpoloženja imajo ob strokovni obravnavi dobro prognozo. V nasprotnem primeru se lahko stanje poslabša in ima lahko daljnosežne negativne posledice na posameznikovo zdravje in počutje.

Več…

Žalovanje

Žalovanje je naraven odziv na izgubo nekoga ali nečesa, kar nam je pomembno. Ob žalovanju lahko občutimo različna čustva, kot je na primer žalost, jeza, strah ali osamljenost, ki jih lahko čutimo zaradi različnih razlogov. Morda nam je umrl nekdo, ki nam je bil blizu ali pa smo pred kratkim zaključili partnerski odnos, lahko žalujemo za izgubljenim prijateljstvom ali smo izgubili službo. Včasih lahko žalujemo tudi zaradi sprememb, ki nam jih prinese življenje; lahko je to kronična bolezen, selitev ali prehod v novo življenjsko obdobje, na primer upokojitev.

Vsak žaluje na svoj način. Če razumemo svoja čustva in jim dovolimo prosto pot ter ob tem znamo poskrbeti zase in si poiščemo podporo, ko jo potrebujemo, je žalovanje zgolj ena od faz v našem življenju. Ko ga zaključimo, lahko ponovno v polnosti zaživimo.

Več…

Razpoloženjske težave med nosečnostjo ali v poporodnem obdobju

Raziskave kažejo, da je depresija eden bolj pogostih pojavov med samo nosečnostjo in po njej. Nosečniška depresija, ki ni pravočasno obravnavana, se lahko v poporodnem obdobju še poglobi. Veliko žensk se z različnimi razpoloženjskimi težavami sooči že kmalu po porodu. Tako imenovana poporodna otožnost je običajna in do tretjega tedna po porodu običajno izzveni. Drugače je v primeru poporodne depresije, kjer so omenjeni simptomi izraženi v hujši obliki, prav tako trajajo veliko dlje časa.

Poporodna depresija običajno nastopi v prvih dveh ali treh mesecih po porodu, vendar se lahko pojavi tudi kasneje. Simptomi poporodne depresije trajajo več kot dva tedna. Depresijo po porodu je potrebno jemati resno, saj ima lahko za žensko, otroka in celotno družino znatne in trajne posledice.

Poporodne anksiozne motnje, ko ženska v obdobju po porodu občuti močno tesnobo ali doživlja napade panike, so enako pogoste kot poporodna depresija, pogosto pa se pojavijo celo sočasno z depresijo.

Več…